„Eu am citit mesajul Ungariei într-o altă cheie. Mesajul este venit de la un secretar de stat. Fără a minimaliza funcția, dar un mesaj așa de importanreferitoare la poziția unui stat față de alt stat vecin și aliant în Uniunea Europeană și în NATO nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred că mai degrabă a fost o neînțelegere și o exacerbare. Nu consider foarte fericită poziția Ministerului de Externe român, care s-a materializat tot printr-un secretar de stat. O exacerbare a situației care nu duce la nimic bun”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.
El a mai spus că în România există unități de învățământ dedicate altor etnii, cetățenilor români de altă naționalitate sau din alte culte.
Întrebat ce are de reproșat Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Tudose a spus că, după opinia sa, a răspuns prea repede si prea dur la un comunicat al Ministerului de Externe ungar.
„Înțeleg că domniile lor reprezintă esența diplomației. A fost o reacție mai de ministerul sporturilor, mai ca la box așa – dai tu, dau și eu. Eu zic că se vor întâmpla lucruri bune, adică o calmare a relațiilor inflamate artificial”, a mai spus premierul.
El a mai spus că nu crede că Ungaria va vota împotriva României cu privire la accesul țării noastre în OECD.
Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizații internaționale, cum ar fi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar.
„Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizații internaționale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obține calitatea de membru”, a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta.
Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat la anunțul Ungariei și a transmis că măsura este inadecvată și contraproductivă.
„În ceea ce privește conexarea situației Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureș de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală și contraproductivă. România îndeplinește criteriile pentru aderarea la această organizație, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv deUngaria, care a exprimat recent intenția de a susține candidatura României. În același timp, România respinge orice fel de abordare condițională în relația bilaterală”, se arată într-un comunicat.
OCDE este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. România și-a depus candidatura în urmă cu câțiva ani.Ungariaeste membru OCDE din 1996. Organizația ajută guvernele în direcția creșterii prosperității și a luptei împotriva sărăciei prin creștere economică, stabilitate economică, comerț și investiții, tehnologie, inovație, anteprenoriat și cooperare în scopul dezvoltării.
Levente Magyar a mai declarat că MAE dinUngariaa transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autoritățile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la București, au decis să suspende funcționarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureș.
„Ungariaconsideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității maghiare, a copiilor, a familiilor ungare și a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor”, a spus Magyar.
Potrivit secretarului de stat, decizia privind activitățile școlare va pune sute de familii dinUngariaîntr-o poziție imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului școlar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învățământului maghiar din Târgu-Mureș în cel mai scurt timp posibil.
Diplomația de la București a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat înUngariadin perspectivă electorală.
„Autoritățile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educație pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală înUngariași sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învățământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile”, se mai arată în comunicat.